Contall d.o.o. Nova Gorica,
Erjavčeva ul. 2,
5000 Nova Gorica
t | +386 (0)5/330-28-57
f | +386 (0)5/330-28-48
e | info@contall.si
w | www.contall.si
print

Vam ločevanje med napotitvijo in službeno potjo še vedno dela težave?

Nahajate se tukaj

Če želite v praksi razlikovati med službeno potjo in napotitvijo morate celovito presoditi okoliščine posameznega primera.
Lahko si pomagate z naslednjimi kriteriji:

KriterijNapotitevSlužbena pot
Vrsta dela delavcaDelo se opravlja kot čezmejno izvajanje storitve v okviru dejavnosti, določene v statutu ali družbeni pogodbi družbeDelo je potrebno za obstoj in opravljanje dejavnosti družbe, ne predstavlja pa neposrednega izvajanja storitve družbe
Končni uporabnik storitveNaročnik storitveDelodajalec
Prihodek delodajalcaDelodajalec za opravljeno delo delavca pričakuje neposredno pogodbeno dogovorjeno plačiloDelodajalec za opravljeno delo delavca neposredno ne pričakuje plačila
Trg druge državeDružba neposredno vstopa na trg druge države in konkurira drugim družbam na tem trguDružba neposredno ne vstopa na trg druge države in ne konkurira drugim družbam na tem trgu

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo dva nazorna primera.

1. primer:    NAPOTITEV
 
Družba, registrirana v RS za dejavnost gradbeništva, sklene pogodbo o izvedbi zaključnih gradbenih del pri gradnji objekta v Avstriji. Pečarska dela v Avstriji, bo opravil delavec zaposlen pri slovenski družbi.

  • Delavec opravlja delo v okviru registrirane dejavnosti delodajalca.
  • Delavec delo opravlja v okviru pogodbeno dogovorjene storitve, za izvedbo katere njegov delodajalec pričakuje plačilo.
  • Družba, za katero delavec opravlja delo, vstopa na trg dela v Avstriji in predstavlja konkurenco drugim podjetjem v dejavnosti.

2. primer:     SLUŽBENA POT

Družba, registrirana za dejavnost gradbeništva, želi skleniti pogodbo o izvedbi zaključnih gradbenih del pri gradnji objekta. V ta namen se delavec, zaposlen v slovenski  družbi, pogaja za sklenitev pogodbe v Avstriji.

  • Delavec opravlja delo, potrebno za opravljanje dejavnosti družbe, ne predstavlja pa neposrednega opravljanja dejavnosti.
  • Končni uporabnik opravljenega dela delavca je njegov delodajalec, ki za opravljeno delo delavca ne bo prejel plačila.
  • Družba, za katero delavec opravlja delo, ne vstopa na trg dela v Avstriji in ne predstavlja konkurence drugim podjetjem v dejavnosti.

Ponovno pa poudarjamo, da je pri vsakem primeru posebej potrebno ugotavljati, ali se bo uporabil institut napotitve ali institut službene poti, in upoštevati smernice, ki jih je podalo ministrstvo.

Vir: www.mddsz.gov.si


 

 

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas.

Ne spreglejte

P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Vse pravice pridržane © Contall d.o.o.
Grafični koncept in tehnična izvedba: Carpediem d.o.o.    Vsebine: Contall d.o.o.