Contall d.o.o. Nova Gorica,
Erjavčeva ul. 2,
5000 Nova Gorica
t | +386 (0)5/330-28-57
f | +386 (0)5/330-28-48
e | info@contall.si
w | www.contall.si
print

Ministrstvo preoblikovalo predloge davčnih sprememb

Nahajate se tukaj

Ministrstvo za finance je junija predstavilo predloge sprememb, ki se navezujejo na pet davčnih zakonov, katere smo objavili na naši spletni strani. Ministrstvo je upoštevalo nove izračune, ki izhajajo iz odmere dohodnine 2016, prejete pripombe in predloge različnih deležnikov in tako preoblikovalo junija predstavljene predloge davčnih sprememb.

Predloge sprememb sestavljajo predlogi novel:

  • zakona o dohodnini,
  • zakona o davku od dohodkov pravnih oseb,
  • zakona o davku na tonažo,
  • zakona o davčnem potrjevanju računov ter
  • zakona o davčnem postopku.

Ohranja se predlagana sprememba sistema normiranih odhodkov, ki predvideva vključitev dohodkov iz dejavnosti v sistem letnega obračuna dohodnine, s tem pa se zavezancu priznajo olajšave, vezane na osebne okoliščine (splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane itd.).
Poleg tega, nov predlog predvideva znižanje višine normiranih odhodkov iz 80 % na 70 % prihodkov.
 
Pri predlaganih spremembah sistema obdavčitve dohodkov iz delovnega razmerja delavcev, napotenih na delo zunaj države, je bil glede na prvotni predlog dodan dodaten pogoj glede višine zagotovljene plače v pogodbi o zaposlitvi, in sicer 1,5-kratnik povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji. Preoblikovan je bil tudi pogoj glede razdalje 150 km od državne meje. Nov predlog se opira na kraj običajnega opravljanja dela pred napotitvijo po najkrajši cestni povezavi, in sicer, če je ta več kot 200 km oddaljen od kraja napotitve.
Posodobljeni predlog predvideva tudi, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod določenimi pogoji ne vštevajo povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče.

Tudi v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb so ključne predlagane spremembe vezane na sistem normiranih odhodkov, ki v novem predlogu sledi spremembam v sistemu normiranih odhodkov po zakonu o dohodnini, poleg tega pa tudi ukrepi za vključitev vseh učinkov prevrednotenj in prerazvrstitev vseh finančnih instrumentov v davčno osnovo.
 
Predlagane spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov predvidevajo trajno možnost proste izbire zavezanca glede uporabe vezane knjige. Predlaga se tudi podaljšanje časa za spletno preverjanje davčno potrjenih računov na šestdeset dni.

Vir in več informacij tukaj!
 

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas.

Ne spreglejte

P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Vse pravice pridržane © Contall d.o.o.
Grafični koncept in tehnična izvedba: Carpediem d.o.o.    Vsebine: Contall d.o.o.