Contall d.o.o. Nova Gorica,
Erjavčeva ul. 2,
5000 Nova Gorica
t | +386 (0)5/330-28-57
f | +386 (0)5/330-28-48
e | info@contall.si
w | www.contall.si
print

Izguba poslovnih podatkov

Nahajate se tukaj

V zadnjem času se je število računalniških virusov, izsiljevalske programske opreme, ter razno namernih aplikacij precej povečalo. Pred kratkim je bila najbolj aktualna programska koda WannaCry oziroma Wanna Decrypter, ki se je razširila po spletu, šlo se je za eno najhujših vseh časov, saj je prizadela različne organizacije v kar 150 državah po svetu. Tudi v Sloveniji je bilo zaznanih več napadov, najhujši je bil na večjo gospodarsko družbo, ki je posledično imela zastoj proizvodnje dva dni.

Cilj izsiljevalskih programskih kod, ki za talce držijo vaše podatke, je plačilo odkupnine. Podatki se zašifrirajo, vam pa se pokaže obvestilo z napotki za plačilo odkupnine. Višina odkupnine se s potekom časa običajno stopnjuje, vse do točke, ko so podatki nedostopni (kriptirani).

Na takšne in drugačne zlonamerne programske kode so najbolj občutljivi osebni računalniki, ki nimajo vključenih samodejnih posodobitev. Programska oprema se tudi zelo hitro širi preko sistemov za deljenje dokumentov znotraj podjetja. Če v podjetju večje število računalnikov že dalj časa ni bilo posodobljenih, obstaja zelo velika verjetnost, da bodo vsi okuženi z zlonamerno programsko opremo.

Kljub temu, da obstajajo razna orodja za povrnitev datotek, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete od neznanih pošiljateljev. Priporočeno je tudi varnostno kopiranje datotek in podatkov na tretjo lokacijo, saj so na ta način datoteke varne pred raznimi napadi. Pozabiti pa ne smemo na antivirusni program, ki je ključna zaščita v podjetju.

Uporabniki naprav, priklopljenih v internet, se moramo zavedati tveganja in pasti, katere so prisotne na medmrežju. V največji meri smo sami odgovorni za lastno varnost in moramo poskrbeti, da minimiziramo, če že ne odpravimo varnostnih pomanjkljivosti in potencialno škodo. Priporočena je proti virusna zaščita na vsaki napravi, za podjetja pa je zaščita podatkov nujna, kot tudi njihovo varnostno kopiranje na tretjo lokacijo. »Zanimanje in povpraševanje po zaščiti in varnostnem kopiranju podatkov sta prevladujoča trenda zadnjih let na področju informatike« ugotavljajo strokovnjaki podjetja Parcom d.o.o. iz Nove Gorice, kateri so med vodilnimi ponudniki informacijskih rešitev na Goriškem za podjetja in posameznike.

PriponkaVelikost
varnostno_kopiranje_v1.pdf577.5 KB
Imate vprašanje? Kontaktirajte nas.

Ne spreglejte

P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Vse pravice pridržane © Contall d.o.o.
Grafični koncept in tehnična izvedba: Carpediem d.o.o.    Vsebine: Contall d.o.o.